Yapıların temel ve bodrum perdelerinde yapılan temel su yalıtımı uygulamaları yapı ömrünü uzatır. Betonarmenin bünyesine giren suyun çelik donatıda korozyona sebep olarak bina ömrünü kısaltması, rutubet oluşumu ile konfor şartlarının bozulması vb. binayı ve kullanıcıları olumsuz etkilerinden korumanın dışında toprağın içerisinde bulunan ve yeraltı suları ile yapıya ulaşma imkânı bulan kimyasal maddelerden de korunmasını sağlamaktadır. Eksik veya hatalı uygulanan temel su yalıtımı uygulamalarının dönüşü olmamakta ve ileride yüksek maliyetler ile eksik çözümler getirebileceği göz önünde bulundurularak, temel bohçalama sistemleri bina ömrü ile eş değer tutulmalı, yüksek işçilik kalitesi ve standart ve mevzuata uygun malzemeler ile yapılmalıdır.

Yapının temelinin izolasyonundaki eksikler bütün binanın sağlamlığını tehdit ederken bu durumu düzeltmenin gerçek bir çözümü yoktur. Yapının temel bohçalama izolasyonu yapılmadan önce izolasyon için hazırlık aşaması olan bir aşaması vardır ve bu da izolasyonumuzu uygulayacağımız zeminin oluşturulmasıdır.

Temel hafriyatı kazıldıktan sonra oluşabilecek yer altı sularının toplanması için, sırasıyla kalın mıcırlama daha sonra ince mıcırlama yapılır ardından 15-20 cm'lik bir genel amaçlı beton dökülerek düzeltilmesi yapımının akabinde uygulanacak izolasyonun bağlaması yapılmak üzere cephe çevre 1 metre yüksekliğinde duvar oluşturulur. Duvar ve betonun birleşim yerlerine pat yapılmak suretiyle yapılacak olan temel bohçalama izolasyonuna geçiş tamamlanmış olur.

Bohçalamada istenilen malzemeler genelde polyester keçeli membrandır. Yapılan uygulamada iki kat yapılması gerekir. Uygulamada dikkat edilmesi gerekenler ilk kat uygulama betona yapıştırılmaz ikinci kat uygulama ise şaşırmalı yani alttaki membrana dik olacak şekilde ve tamamı yapıştırılarak uygulanır ve membranların birleşim yerleri taşırılarak en az 10 cm birbiri üzerine bindirilir. Membranlar, yapının temel izolasyonu daha sonra perde betondaki izolasyona bağlanacağı için 1 metre kadar taşırılır. Bohçalamada tercihen likit de kullanılabilir. Bu uygulama membranı yerinde imal etmek gibi düşünülmelidir. Eksiz ve yekpare olması sayesinde çok iyi sonuçlar sağlar fakat uygulaması iyi ustalık ve sabır gerektirdiğinden pek tercih edilmez. Bu uygulama yapılırken en az iki kat uygulanırken katlar arası donatı filesi konularak mukavemet artırılır ve temelden 20 cm taşırma yapılarak perde betonla birleşim yerleri için mesafe ayrılması gerekir.

Sağlıklı olan bohçalamalardan biriside PVC membran kaplamadır bu uygulama ise ciddi maliyetli ve hassastır. Diğer uygulamalarda olduğu gibi hazırlanan beton üzerine serilerek ve birbirine yapıştırılarak uygulanır. En önemli hassasiyetlerden birisi bu uygulamada yapılan yapıştırma yanlışı içine istenmeyecek bir su sızıntısı uygulamanın tamamını boşa yapılmış olmasına neden olur. Diğer uygulamalarda hataların sonuçlarında noktasal bir sorun oluşurken bu uygulamada genel bir problem meydana gelir.

Uygulama Videoları

Videolar